понеділок, 12 жовтня 2015 р.

Краще мати два дипломи спеціаліста, чи один кваліфікованого робітника?

       Останніми роками попит на освіту в Україні став просто безпрецедентним. Робітничі професії втратили престиж серед молоді, і нині модно мати диплом про вищу освіту, а то і два. Тож попри народну мудрість, що міністрами всім не бути, комусь треба й на тракторі працювати, сьогодні 80 відсотків випускників шкіл вступають до вищих навчальних закладів (ВНЗ), щоб отримати омріяний документ.
        Наразі на кожні 10 тисяч населення припадає понад 600 студентів ВНЗ ІІІ-ІV рівнів акредитації і лише 100 учнів ПТУ та технікумів.
       Найгостріший дефіцит роботодавці відчувають щодо фахівців інженерно-технічних професій. Вже зараз вони готові платити своїм працівникам високі зарплати й змушені залучати до роботи фахівців старшого віку. Експерти прогнозують, що внаслідок гострого браку виробничого персоналу підприємства набиратимуть менш досвідчених і молодших фахівців на стажування і навчатимуть їх у процесі роботи.
Обсяги виробництва щороку повільно, але впевнено зростають. А це означає, що вже дуже швидко український ринок праці зіткнеться з неподоланною проблемою відсутності кваліфікованих кадрів для виробництва.
          Окрім системних проблем, українська вища освіта найближчим часом матиме ще одну: "студентського" віку в Україні досягла демографічна криза 90-х років. Та чи знизиться кількість студентів в найближчі сім-десять років, фахівці прогнозувати не беруться. Адже цілком можливо, що, аби не зменшувати набраних обертів, ВНЗ просто полегшать вступні вимоги та активніше залучатимуть до навчання іноземних громадян. Та якщо кількість бюджетних місць у державних ВНЗ не зменшиться, то, з огляду на зменшення кількості потенційних абітурієнтів, загальну вищу освіту можна буде забезпечити за рахунок одних тільки державних та комунальних ВНЗ.
         Але ж приватні навчальні заклади також шукатимуть шляхи виходу. І це може призвести до того, що рівень освіченості серед народжених у 2 пол. 90-х років минулого сторіччя становитиме 100 відсотків. Абітурієнтів братимуть, незважаючи на бал успішності. То ж що краще мати два дипломи спеціаліста, чи один кваліфікованого робітника?

Немає коментарів:

Дописати коментар